Top
fooi colombia

5 dingen die je nog niet wist over fooi in Colombia

Hola! Hier ben ik terug.

Eventjes dit voor ik verder ga met de blog:
Als je nog niet hebt besloten om naar Colombia te reizen en je hebt veel vragen, laat ons je dan helpen. Wij zijn experts en kunnen samen de reis van uw dromen samenstellen.
Neem hier contact op met Tripico.

Zo nu kunnen we verder met de blog 🙂
We krijgen vaak vragen over hoe je moet omgaan met fooi in Colombia.
Geef ik een cash fooi? Wordt dit reeds aangerekend? Kan ik Euro’s of Dollars geven? Hoeveel fooi geef ik?
Een antwoord op al deze vragen volgt in deze blog, dus blijf verder lezen.

1. De automatische fooi (oftewel “propina”)

Wanneer je iets eet op restaurant of iets gaat drinken in een leuke bar zal er op jouw rekening altijd een fooi vermeld staan. Dit wordt vermeld als “propina” onder het bedrag dat je moet betalen voor het (hopelijk) lekkere eten en drinken en zal meestal 8% bedragen. Onder de “propina” kan je dan het totale bedrag van de rekening bekijken.
LET OP! Dit is een volledig vrijwillige fooi en kan zeker geweigerd worden. Volgens de Colombiaanse wet moeten de obers je trouwens vragen of je akkoord gaat met de propina.
Omdat dit niet altijd gebeurt (toeristen weten toch niet hoe het werkt, dat zie je over de hele wereld…) vermelden we dat hier maar eens zodat je, wanneer je niet tevreden bent over je service, weet dat je het niet hoeft te betalen.

2. Hoeveel mag de automatische fooi bedragen?

De regel stelt ook dat de fooi die door het restaurant of de bar wordt voorgesteld in geen geval meer mag bedragen dan 10 % van de waarde van de geleverde dienst, bovendien (en ik vermeld het nogmaals) moet de klant worden gevraagd of hij/zij wil dat de fooi in de rekening wordt opgenomen.

Dus als je ziet dat er op uw rekening een fooi staat die groter is dan de 10%, vraag dan waarom, het is ook belangrijk om mensen in te lichten over eerlijkheid.

3. Ik wil geen fooi betalen en de ober doet moelijk.

Maar wat gebeurt nu eigenlijk er als je de vrijwillige fooi niet wilt betalen? Nou, ik heb het al een paar keer meegemaakt en als ik eerlijk ben kan het gebeuren dat je de redenen moet gaan moeten uitleggen bij de supervisor. Dit is niet direct een “straf”, de supervisor wil gewoon leren uit de ervaring die jij hebt gehad.
Het kan wel gebeuren dat het restaurant zoveel mogelijk zal proberen u over te halen om toch de fooi te betalen (rotte appels (waarvoor je ook geen fooi zou betalen) zijn nu eenmaal te vinden in de hele wereld).
Maak je geen zorgen, niemand dwingt je wettelijk om het te betalen en dat is je sterkste argument. Als de service slecht was, betaal er dan niet voor! Als de service goed was… waarom niet betalen.

4. Betaal ik een cash fooi in Colombia?

Colombia heeft geen sterke cultuur van een CASH fooi te geven naast de fooi die reeds op de rekening staat vermeld. Uiteraard zijn de obers erg dankbaar voor alle hulp maar als je het niet doet zal er jou niemand scheef bekijken. De Colombianen zelf doen dat trouwens ook niet. Het is een fenomeen dat we toch vooral kennen van bij ons.
We spreken hier wel over een fooi op restaurant of in een bar. Volg je een “Free walking tour” dan wordt er wel een fooi verwacht. Dit is niet meer dan normaal aangezien de tourgids natuurlijk ook moet overleven van zijn of haar werk.

5. Kan ik euro’s of Dollars geven als fooi in Colombia?

Je zal niet de eerste reiziger zijn die ik een winkel zie binnenwandelen en hoor vragen “Can i pay in American Dollars?”. Laat me dus eerst deze vraag beantwoorden: Ja het kan maar op heeeeeeeeel weinig plaatsen en waarschijnlijk wordt je er dan ook gewoon lekker opgelegd. De wisselkoers is namelijk niet altijd jouw vriend en aangezien je de actuele koers waarschijnlijk niet kent kan je al eens bedrogen uitkomen.
Wat je wel kan doen is een cash fooi achterlaten in Euro of Dollar. De wisselkoers is namelijk wel een goeie vriend voor de mensen die leven in Colombiaans Peso (COP). Beide munten hebben een veel stabielere koers dan de lokale COP en veel Colombianen zullen dan met die fooi op een goed moment (een zwak moment van de Peso) naar de bank gaan om die te wisselen.
Dit geldt wel weer voor een cash fooi op tafel, betaal de “free walking tour” gids niet met Dollars of Euro’s. Zo geef je hem/haar gewoon extra werk of een munt die hij/zij niet direct kan benutten.

KORTOM:
Als je een goeie service hebt gehad en je hebt zin om een ​​fooi te geven dan ben je van harte welkom. Maar als fooien niet in je plannen staan, maak je geen zorgen! Het is geen verplichting. Ikzelf ga altijd akkoord met de propina (behalve als de service verschrikkelijk was) zodat de hardwerkende obers en het keuken personeel een leuke extra hebben bovenop hun loon.

Bedankt om dit artikel te lezen en ik hoop dat ik jullie een beetje meer heb kunnen bijleren over Colombia.

Groetjes, Ana Maria


Was deze informatie over fooien in Colombia nuttig?
Heb je iets anders gehoord? Laat het ons weten in de comments.

Zin om naar Colombia te gaan?

Lees meer over Colombia:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Nieuwe data voor groepsreizen, speciale aanbiedingen en laatste blogposts

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply:

Language