Top
Colombian Peso

Geldzaken Colombia. Betalen, afhalen en meer.

Hola! Hier ben ik terug.

Eventjes dit voor ik verder ga met de blog:
Als je nog niet hebt besloten om naar Colombia te reizen en je hebt veel vragen, laat ons je dan helpen. Wij zijn experts en kunnen samen de reis van uw dromen samenstellen.
Neem hier contact op met Tripico.

Zo nu kunnen we verder met de blog 🙂

Vandaag ga ik het hebben over de munteenheid van Colombia en wat de beste manier is om Colombiaanse peso’s voor je reis te verkrijgen.
Ten eerste is de munteenheid van Colombia de Colombiaanse peso (COP).
Momenteel staat 1 euro gelijk aan ongeveer 4800 Colombiaanse peso (voor Covid stond die nog op 3500 COP per euro). Dit zorgt ervoor dat Colombia voor ons een goedkoop land is om in rond te reizen.
Hoe goedkoop? Wel, het minimumloon in Colombia ligt rond de 400 euro (omgerekend) en in België rond de 1600 euro. Het verschil lijkt enorm, maar het is een manier om te begrijpen dat de kosten van levensonderhoud in Colombia ongeveer 4 keer goedkoper zijn in Colombia dan in België of Nederland.
Alles hangt natuurlijk af van de plaats die je bezoekt. In de druk bezochte toeristische bestemmingen (zoals Cartagena) zal je meer Europese prijzen betalen voor een drankje of iets om te eten maar op het platteland (off the beaten track) heb je al snel een volledige lunch voor nog geen 4 euro.

Nu ik dat een beetje heb kunnen kaderen voor jullie kan ik enkele belangrijke vragen beantwoorden. Lees verder en kom alles te weten over geldzaken voor je naar Colombia vertrekt.

1. Heb ik contant geld nodig om naar Colombia te reizen?

In grote steden zoals Cartagena, Bogota en Medellin is het mogelijk om overal met een debet/creditkaart te betalen voor hotels, restaurants en activiteiten. Als je iets dieper wil duiken in de plaatselijke cultuur, souvenirs wilt kopen of een taxi wil nemen dan heb je soms wel contant geld nodig.

Als je reist naar kleinere steden en stopt buiten de stad, heb je zeker contant geld nodig om restaurants en vervoer te kunnen betalen.

De reden waarom kleine winkels geen elektronische betaling afhandelen, is dat bij het betalen met een kaart, banken deze winkels een commissie in rekening brengen en in veel gevallen deze kleine bedrijven deze commissie liever niet betalen.
Over de jaren heen zie ik dat er meer en meer mogelijkheden zijn om met een bankkaart te betalen voor diensten maar toch zijn er nog velen die het niet aanbieden. Het is dus altijd een goed idee om wat cash geld voor handen te hebben.

2. Met welk soort kaart betaal ik/haal ik geld af in Colombia?

Voor het rechtstreeks betalen van diensten in Colombia raden we aan om met jouw Visa of Mastercard te betalen. Zij rekenen bij dergelijke betalingen geen extra kosten aan en worden op alle plaatsen met een betaalterminal aanvaard.
Je kan natuurlijk ook met jouw Maestro kaart betalen maar daar kan het zijn dat jouw bank extra kosten in rekening brengt voor de wisselkoers.
Voor afhalingen aan automaten ligt dat dan weer anders. Meestal is het voordeliger om met jouw Maestro kaart kleine bedragen af te halen dan met een Visa kaart. Een Maestro kaart werkt meestal met een percentage op het bedrag als extra kostprijs voor de afhaling buiten de EU. Een Visa kaart werkt met een vaste kost. Dit zorgt er wel voor dat voor grote bedragen af te halen het soms goedkoper is om dat met jouw Visa kaart te doen.
Elke bank heeft een verschillende rating voor afhalingen buiten de EU, vraag het dus na om te weten welke manier voor jou het voordeligst is.

BELANGRIJK!

Voordat u op reis gaat, moet je jouw bank ervan op de hoogte stellen dat je op reis gaat om problemen bij het opnemen van geld in het buitenland te voorkomen. Dit is de eerste en belangrijkste stap. Doet u dat niet bestaat de kans dat uw bank de afhalingen zo ver van huis gaat aanzien als een illegale poging om het geld van uw rekening te halen en in dat geval zullen zij jouw kaart blokkeren en kan je niks meer doen.

Deze activatie kan simpel door te bellen met uw bank, langs te gaan op het kantoor of soms zelfs via de app. In de app vind je dan een link naar een optie genaamd “gebruik in regio’s” en daar kun je Colombia of Zuid-Amerika selecteren.
Zorg ervoor dat je deze update minimaal een week voor je reis naar Colombia doet.

3. Wat is de beste manier om euro’s te wisselen in Colombia?

Er zijn 2 opties:

• Wisselkantoren: In België/Nederland en op de luchthavens in Colombia vind je verschillende wisselkantoren. Persoonlijk raad ik ze niet aan, omdat op basis van onze ervaring de wisselkoers vrij laag is in vergelijking met de andere manieren om je COP te verkrijgen en bovendien zal je een aanzienlijk bedrag moeten wisselen, wat we ook niet aanbevelen.

• Geld opnemen bij een geldautomaat: Dit is de optie die we het meest aanbevelen vanwege het gemak om geldautomaten te vinden in de steden en omdat je geld kunt opnemen wanneer je het nodig hebt en dus geen grote bedragen in een enkele transactie hoeft op te nemen. Maar zoals in het vorige punt vermeld moet je wel rekening houden bij welke banken je het geld gaat opnemen, de wisselkoersen en de commissies van de Colombiaanse bank en jouw bank.

4. Wat is de beste bank om geld op te nemen in Colombia?

Met onze ervaring is BANCO DAVIVIENDA de meest aanbevolen bank om geld op te nemen aangezien het de enige bank is die geen transactiekosten in rekening brengt. De andere populaire banken zoals Bancolombia, BBVA of Servibanca brengen een commissie in rekening voor elke transactie, ongeacht het bedrag dat je wil opnemen.
Geen zorgen, DAVIVIENDA is een grote bank in Colombia en heeft veel geldautomaten rond grote en middelgrote steden. Het is dus best wel gemakkelijk om er een te vinden. Boek je trouwens je reis bij Tripico dan krijg je een handige kaart met de DAVIVIENDA geldautomaten in de locaties die je bezoekt.
Telkens wanneer je geld gaat opnemen bij de geldautomaat, toont het scherm u de wisselkoers voor het geval u die wilt nagaan voordat u de transactie accepteert. Houd er rekening mee dat de wisselkoers die banken aanbieden lager is dan de officiële wisselkoers.

5. Hoeveel kost het om geld op te nemen in Colombia?


Ik praat hierboven over de vele kosten die Colombiaanse banken kunnen aanrekenen wanneer je er geld afhaalt. Hieronder ga ik iets verder in op die kosten en leg ik ze een beetje uit.
Er zijn twee kosten om rekening mee te houden:

• Europese bankcommissie: elke keer dat je met je kaart wilt betalen of geld wilt opnemen in Colombia, rekent de Europese bank een commissie aan, bijvoorbeeld Argenta rekent 1,5% aan voor elke betaling of opname. Ook zijn er vaak vaste kosten verbonden aan geldopnames.
Controleer bij uw bank wat de commissie is voor betalingen in Colombia.

• Colombiaanse bankcommissie: zoals we eerder hebben uitgelegd, zijn er enkele banken in Colombia die kosten in rekening brengen voor elke transactie, behalve DAVIVIENDA. Deze kosten kunnen oplopen tot 20.000 COP (€4) dus denk goed na over hoe je geld afhaalt.

KORTOM:
Het is mogelijk om met jouw Credit/Debit kaart te betalen en geld af te halen in Colombia. Informeer je echter goed over de mogelijke kosten dat dat met zich meebrengt vanuit jouw bank in België of Nederland. Als je geld gaat afhalen doe dat dan zo vaak mogelijk bij DAVIVIENDA. Het is ook zeer belangrijk jouw bank op de hoogte te brengen van jouw reis naar Colombia zodat jouw kaart niet plots geblokkeerd wordt
.

Bedankt om dit artikel te lezen en ik hoop dat ik jullie een beetje meer heb kunnen bijleren over Colombia.
Mocht je nog meer vragen hebben twijfel dan niet om ons een berichtje te sturen en dan beantwoorden we jouw vragen zo snel mogelijk.

Groetjes, Ana Maria


Was deze informatie over geldzaken in Colombia nuttig?
Heb je iets anders gehoord? Laat het ons weten in de comments.

Zin om naar Colombia te gaan?

Lees meer over Colombia:

Abonneer op onze nieuwsbrief

Nieuwe data voor groepsreizen, speciale aanbiedingen en laatste blogposts

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.

Leave a Reply:

Language